Pozvánka: Jak se v Pekařově narodila hudba

Flašinety v Šumperku

Třináct flašinetů z pekařovské firmy rodu Kolbů se sešlo po 75 letech (založení firmy r. 1864 – ukončení výroby v r. 1938) na výstavě šumperského muzea nazvané Jak se v Pekařově narodila hudba aneb Hrátky s hracími stroji.

Tak velký počet flašinetů, který se po více než 70 letech sešel, je opravdovým unikátem hodným zapsáním do Guinessovy knihy rekordů“, řekl na vernisáži výstavy 10. prosince Petr Nekuža z Technického muzea v Brně. Flašinety z muzeí v Šumperku, Praze, Brně, Plzni, Olomouci, Prostějově nebo v Rožnově pod Radhoštěm si daly dostaveníčko v Hollarově galerii a budou si pospolu hovět až do 16. února 2014.

Poslední vernisáž šumperského muzea v tomto roce nebyla jen setkáním lidí, kteří tyto „pozoruhodné strojky“ obdivují, ale přijeli i vzácní hosté, členové sekce Flašinety a mechanické hrací stroje při Kruhu přátel Technického muzea v Brně v čele s prezidentem Janem Bondrou. Žánrovou hudební rozmanitost flašinetů předvedli Antonín Švejda z Národního technického muzea v Praze, Radek Janoušek ze Západočeského muzea v Liberci a Martin Černohous z občanského sdružení Obnova kulturního dědictví údolí Desné, které se na přípravě výstavy podílelo.

Zajímavým a nevšedním zpestřením výstavy jsou hrací stroje a strojky malíře a výtvarníka Petra Válka.

Součástí výstavy budou další doprovodné akce v muzeu. Dne 14. ledna 2014 v 17 hod. se v přednáškovém sálu Vlastivědného muzea v Šumperku bude konat přednáška Antonína Švejdy z Národního technického muzea v Praze s názvem Hudební automaty, flašinety a jiné stroje pro zábavu a potěšení. Součástí přednášky bude i ukázka hry na flašinety. Dále se uskuteční 25. ledna od 13 hod. do 17 hod. v muzeu odpolední program s názvem Hrátky s hracími stroji. Malí i velcí návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do útrob flašinetů, zaposlouchat se do jejich hudby a vyzkoušet mnoho dalších hrátek s hudbou.(tisková zpráva)


VÝSTAVA: Jak se v Pekařově narodila hudba aneb Hrátky s hracími stroji
10. 12. – 16. 2. 2014

Mgr. Mária Kudelová (autorka výstavy)
Muzeum v Šumperku (Hollarova galerie), Hlavní třída 22, Šumperk

fotografie © Muzeum v Šumperku, Kruh přátel Technického muzea v Brně sekce Flašinety a mechanické hrací stroje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *